Ce este dezvoltarea normală a vorbirii la copii?

Dezvoltarea limbajului variază între copii, chiar și în cadrul aceleiași familii, așa cum s-a întâmplat și în cazul nostru. Însă majoritatea copiilor tind să urmeze o progresie naturală pentru stăpânirea abilităților limbajului. Există anumite repere care oferă un ghid aproximativ pentru dezvoltarea normală.

Cum se dezvoltă vorbirea în timp?

Bebelușii trebuie să învețe cum sună limba înainte de a putea învăța să vorbească.Deși copii se dezvoltă în ritmul lor, există totuși câteva modele generale:

-De la 1 la 3 luni, bebelușii plâng și se chichotesc.

-La vârsta de 4 până la 6 luni, bebelușii suspină, mormăie, gâfâie, râd și scot diferite sunete de plâns.

-Între 6 și 9 luni, bebelușii bolborosesc în silabe și încep să imite tonurile și sunetele vorbirii.

-Până la 12 luni, de obicei apar primele cuvinte ale unui copil. De la 18 luni până la 2 ani copiii folosesc aproximativ 50 de cuvinte și vor începe să pună două cuvinte împreună în fraze sau propoziții scurte.

-De la 2 la 3 ani, propozițiile se extind la 4 și 5 cuvinte. Copiii pot recunoaște și identifica aproape toate obiectele și imaginile comune, precum și pot folosi pronume (eu, eu, el, ea) și unele plurale. Străinii pot înțelege majoritatea cuvintelor.

-De la 3 la 5 ani, conversațiile devin mai lungi și mai abstracte și complexe.

-Când un copil împlinește 5 ani, de obicei are un vocabular de 2.500 de cuvinte și vorbește în propoziții complete, corecte din punct de vedere gramatical. Ei pun multe întrebări „de ce?”, „ce?” și „cine?”.

Cum pot ajută părinții la dezvoltarea vorbirii?

Puteți încuraja copilul să înceapă să vorbească:

– Vorbind despre activitățile tale în momentul în care sunt realizate

– Jucând jocuri interactive precum cucu-bau și cântând cântecele

– Contact vizual este de astfel o parte esențială a comunicării

– Privind cărțile ilustrate de la o vârstă fragedă – nu trebuie să citiți cuvintele, doar să vorbiți despre ceea ce puteți vedea ( a se vedea mai jos recomandări de cărți )

-Vorbește încet și clar și folosește propoziții scurte și simple

-Repetiția este mama învățăturii. Încearcă să ai anumite activități zilnice repetitive: cititul, cântatul etc

Există, de asemenea, lucruri pe care poți încerca să le eviți, pentru a ajută la dezvoltarea vorbirii copilului tău:

-Evitați să vă testați copilul, deoarece copiii învață mai bine fără presiune.

-Nu-ți critica copilul și nu rade de el dacă încă nu poate pronunța un cuvânt. Este mai bine să repeți cuvântul corect. De exemplu, dacă copilul tău arată spre o pisică și spune „Că”, spune: „Da, este o pisică”.

-Reduceți zgomotul de fundal, cum ar fi televizorul, astfel încât copilul să vă poată auzi și să asculte conversațiile cu ceilalți membri ai familiei.

Pentru dezvoltarea limbajului la vârstă fragedă recomand aceste carduri care conțin imagini asociate cu diverse sunete.Însă cardurile nu se consumă ușor. Se pot folosi în două etape și anume:

Primul nivel: Asocierea sunetelor cu imaginea: sonerie – ding-dong; vacă – muuuu; ceasul – tic- tac; etc.

Al doilea nivel: Învățarea cuvintelor și asocierea lor cu imaginea.

După cum am enunțat mai sus, recomand și câteva cărți care le-am folosit cu ai mei copii și care sunt durabile, de bună calitate și au un design baby-friendly, în ideea în care conțin puține detalii, care nu îngreunează puterea de concentrare a bebelușului.

Cărțile de la Usborne sunt de o calitate extraordinară. Majoritatea au trecut prin mânuțele celor 3 copii ai mei și încă mai au viață în ele:

Exemplu de variantă pentru băieți:

Exmplu de variantă pentru fetițe: